Avrupa aylaklığı böyle ortadan kaldırdı! Batı’dan ‘Pet Day’ ikiyüzlülüğü!
-
News7 – ÖZEL
4 Nisan 2010’da başlatıldı Dünya Sokak Hayvanları Günü , Hollanda’da açıklandı. Ancak ilginç bir şekilde ne Hollanda’da ne de Avrupa ülkelerinde sokak hayvanı yok.
Türkiye’de sayısı 15 milyonu bulan sokak köpekleri nedeniyle 2022’de çok sayıda çocuk ve kadın 33 kişi hayatını kaybetti.Avrupa ülkeleri, insan hayatını tehdit ettiği gerekçesiyle sokaklarında aylaklığa izin vermiyor.
HOLLANDA’DA PERSONEL KÖPEKLERİ YOK!
Köpek sahibi olmak bir statü sembolü olarak görülüyor HollandaHollandalıların köpeklerini terk etmesiyle sokaklarda kuduz salgını sokak köpeğiyoğunluk oluştu. İnsan hayatını tehdit eden sokak köpekleriZam sonrası Hollanda devleti o dönemde çok sıkı tedbirler aldı.
önce ayıklama, sonra sterilizasyon
Bazı çevrelerce örnek gösterilen Hollanda’da kısırlaştırma sonucu sokaklarda sokak köpeği kalmadığına dair iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.
1875 yılında sık sık görülen kuduz vakaları nedeniyle Hollanda devleti, başıboş sokak köpekleriiçin harekete geçti.
Önce sokağa terk edildi sahipsiz sokak köpekleri itlaf edildi . Akabinde, başıboşluğu bitirmeyi hedefleyen bir köpek vergisi getirildi. Sahipli köpekler kısırlaştırıldı ve popülasyon kontrol altında tutuldu. Çeşitli nedenlerle sahipleri ölen veya sahipsiz kalan köpekler de barınaklara götürüldü.
SIFIR İZ KÖPEK POLİTİKASI
Sıfır sokak köpeği politikasını katı bir şekilde uygulayan Hollanda’da her yıl 5.000 köpek barınaklara giriyor. Veteriner hekimler tarafından izin verilen köpekler uyutulur.
Hollanda’da barınaklardan evlat edinme teşvik edilmektedir. Bu bağlamda sahiplendirme, satın almaya göre daha az maliyetli ve avantajlı olarak sunulmaktadır.
KÖPEK AYAKLARINA 140 EURO CEZA
Hollanda’da köpek sahiplerinden yıllık 120 Euro vergi alınmaktadır. Köpeğinin dışkısını toplamayanlara 140 Euro ceza uygulanıyor.
ABD VE DİĞER AVRUPA ÜLKELERİNDE HİÇBİR MİRASA İZİN VERİLMEZ!
Türkiye’de sokaklarda yaşamalarını sokak köpeklerine emanet eden Avrupa ülkeleri, kendi halklarının güvenliği için sokaklarda başıboş dolaşılmasına izin vermiyor. Avrupa ülkeleri sokak hayvanları için çok katı kurallara sahip.
İşte o ülkelerdeki uygulamalardan bazıları:
- Fransa:Hayvanlarını sokağa bırakanlar 3 yıl hapis ve 45 bin euro cezalandırılıyor. Gerekli olsa bile, Kapalı tasmaKöpeği gezdiren evcil hayvan sahiplerine 38 euro” tehlikeli Irk kategorisinde 150 avroya kadar para cezası uygulanıyor. Sokaklarda dolaşan hayvanların toplanması ve bakımından yasal olarak belediyeler sorumludur. 8 iş gününden sonrasahibi tarafından sahip olunamayan veya alınamayan hayvanlar, terk edilmişSokak hayvanları ihtiyaç halinde veteriner tarafından uyutulmaktadır. Barınakların tüm masrafları gönüllüler tarafından karşılanmaktadır.
- Almanya: Sokak hayvanlarının yasak olduğu bir ülkedesahiplendiği hayvanı sokağa bırakana 25 bin eurove 3 yıla kadar hapis cezası Uygulanmakta. Almanya’da evcil hayvan sahipleri 72 ila 186 avro Ortada köpek vergisi ödemek zorundasın. eğer köpek tehlikeli“Köpek cinsi ortada ise bu vergi daha da yükselebilir. Barınaklarda maliyetin büyük kısmı vatandaşlara düşüyor. belediyelersadece yüzde 25’ini finanse ederken, insanlartoplanan rakamın yüzde 75’ini bağışlıyor.
- İngiltere:Sokaktan dolaşılmasına izin vermeyen İngiliz devleti, sokaklardan toplanan köpeklere de izin vermiyor. 7 gün boyunca barınaklarda tutulur.Süreç sonunda benimsenmezse uyutur.
- İtalya: Yasaların katı bir biçimde uygulandığı ülkede, Fransa’ya benzer bir uygulama var. Ülkede bir vatandaş sahiplendiği hayvanı terk ederse, 10 bin europara cezasına çarptırılıyor. 7 gün içindeYuva bulunmazsa veteriner hekimlerle uyutulmasının yolu açılıyor.
- AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ:Sokaklarda dolaşan kediler ve köpekler, sokaklarda tasmasız dolaşan ve başkalarının özel mülküne giren köpekler Yasaklı . Eyaletlerdeki hayvan koruma birimleri, ihbar üzerine gittikleri sokaklarda veya yaptıkları devriyelerde başıboş hayvanlar bulurlarsa, bu hayvanlar barınaklara alıyorum Sahipleri bulunursa hayvanlar bu kişilere veriliyor, yoksa sahiplendirilmek üzere barınaklarda tutuluyor. Uzun süre sahiplendirilmeyen hayvanlar uyutulur. . Tasmasız bir köpek birine zarar verirse, zarar nedeniyle dava açılabilir ve zararın tamamı hayvan sahibi tarafından tazmin edilebilir. barınaklaraHer yıl yaklaşık 6,5 milyon sokak hayvanı getiriliyor. Sahiplenilemeyen bu hayvanların yaklaşık 3 milyonu itlaf ediliyor.
___________________________
TÜRKİYE’Yİ KUDUT RİSKİ YÜKSEK ÜLKELER LİSTESİNE ALDILAR
Geçtiğimiz yıllarda ABD ve İngiltere kuduz riskli ülkeler‘ diyerek Türkiye’ye seyahat eden vatandaşlarını uyardığı belirlendi.
Temmuz 2021’de Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), resmi sayfasında yayınladığı bir listede, kuduz riski nedeniyle Türkiye’den ABD’ye köpek girişini kalıcı olarak askıya aldı.
2020’de Türkiye” Kuduz riski yüksek ülkelerListeye alan İngiltere, seyahat edecek vatandaşlarına yönelik uyarılarını sürdürüyor.
_______________________
BATI’DAN SOKAK KÖPEKLERİ İÇİN FON DESTEĞİ
Batı ülkeleri, özellikle Avrupa Birliği ülkeleri, başıboş köpeklerilgili derneklere fon, sermayeiletir.
Avrupa Birliği tarafından desteklenen Think Civic ProgramıSokak köpeklerinin sokakta kalmasını isteyen derneklere fon sağlıyor ve bunlar üzerinden kamuoyu propagandası yapıyor.