Haber

İsveç’te bir ilk: PKK’ya finansman davası

İsveç’te PKK’yı finanse etmeye çalışmakla suçlanan bir kişi Salı günü mahkemeye çıktı.

Kırklı yaşlarında olduğu söylenen zanlı, geçen Ocak ayında İsveç’in başkenti Stockholm’de bir restoranın önünde ateş edip tehdit etmekten tutuklanmıştı.

Savcılık, zanlının amacının Türkiye’nin yanı sıra İsveç, Avrupa Birliği ve ABD tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK’yı şantaj yapmak olduğunu iddia ediyor. İddia makamı, söz konusu kişinin PKK’nın İsveç’teki faaliyetlerinde kilit rol oynadığını savundu.

Alman ve Fransız istihbaratından alınan delillerin de yer aldığı iddianamede, zanlının PKK’nın finansmanına doğrudan karışan ve örgüt adına hareket eden kişilerle temas kurduğu da belirtildi.

Sanık avukatı İlhan Aydın, mahkemede müvekkilinin PKK bağlantılı kişilerle temas halinde olabileceğini ancak bu örgütle bağlantılı olmadığını savundu.

Aydın, duruşma öncesi AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, müvekkilinin şantaj ve PKK’ya finansman sağlamaya teşebbüs suçlamalarını reddettiğini, silah kullanma suçlamasını kabul edeceğini ifade etti.

İsveç’ten üst üste adımlar

Türkiye, “teröristlere kucak açmakla” suçladığı İsveç’ten onlarca kişinin iadesi için başvurdu. Ankara, terör örgütlerine karşı tutumu nedeniyle İsveç’in NATO üyeliğine de karşı çıkıyor.

İsveç, geçtiğimiz günlerde Ankara’nın beklentilerini karşılayabilecek bir dizi terörle mücadele yasası çıkardı. Terör tanımını daha kapsamlı hale getiren bu kanunlar, terör örgütlerinin finansmanına yönelik faaliyetlerden yargılanmayı da kolaylaştırıyor.

Daha önce IŞİD bağlantılı davalarda kullanılan bu yasa, ilk kez PKK destekçisi olmakla suçlanan bir kişiye karşı kullanıldı.

İsveç geçen hafta, yaklaşık 10 yıl önce Türkiye’de uyuşturucu ticareti yapmaktan hüküm giymiş bir PKK destekçisini iade etmeyi kabul etti.

İsveç’in NATO üyelik süreci

Finlandiya ve İsveç, Mayıs 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından onlarca yıllık askeri tarafsızlıklarını terk ederek NATO’ya katılmak için ortak başvuruda bulundular. Finlandiya ve İsveç’in üye olabilmesi için NATO bünyesinde 30 ülkenin onayı gerekiyor. Türkiye ve Macaristan dışındaki NATO üyeleri, İsveç’in üyeliği için meclis onayı verdi. Türkiye, İsveç’in üyeliğini onaylamak için Stockholm’den terör örgütleriyle mücadelede daha somut adımlar beklediğini belirtiyor. Macar hükümeti ise İsveç makamlarının Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın politikalarına yönelik eleştirilerinden rahatsız.

Türkiye ve Macaristan, Finlandiya’nın NATO üyeliğine uzun süredir karşı çıkmışlardı, ancak Finlandiya, Ankara ve Budapeşte’nin itirazlarını geri çekmesinin ardından geçen Nisan ayında NATO’ya katıldı.

DW,AFP/CO,TY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu