Sıfır atığa doğru: Tetra Pak ve SCOAM işbirliğiyle gıda sistemlerinin sürdürülebilir dönüşümü vurgulandı
Sıfır atığa doğru: Tetra Pak ve SCOAM işbirliğiyle gıda sistemlerinin sürdürülebilir dönüşümü vurgulandı
Kamu Politikaları Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAPSAM), Tetra Pak işbirliğiyle “Sıfır Atığa Doğru: İnovasyon Yoluyla Sorumlu Gıda Üretimi ve Tüketimini Şekillendirmek” başlıklı bir sempozyum düzenledi. Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen programda Tetra Pak Asya, Orta Doğu ve Afrika Halkla İlişkiler Müdürü Ferruh Gürtaş, “Küresel Gıda Sistemlerinin Dönüşümüne ve Karbondan Arındırılmasına Öncülük Etmek” konulu bir sunum gerçekleştirdi.
SCOMS ve Tetra Pak iş birliğiyle düzenlenen sempozyumda; Yenilikçi atık yönetimi ile gıda israfının azaltılmasına yönelik çözüm önerileri, yenilikçi ambalaj çözümleri, en uygun uygulamalar, israfı azaltan alternatifler, gıda ambalaj tasarımları ve gıda atıklarının yenilenebilir enerji elde etme potansiyeli gibi kritik konular tartışıldı. Programda kamu kurumlarının yanı sıra akademisyenler, özel sektör temsilcileri ve medya kuruluşlarından konuşmacılar yer aldı.
“Gıda sistemlerinin dönüşümüne iklim değişikliği ve bunun çevre üzerindeki etkileri perspektifinden yaklaşmamız gerekiyor.”
İklim değişikliğiyle mücadelede gıda sistemlerinin güçten sonra ikinci en kritik alan olduğuna değinen Dr. Ferruh Gürtaş, Tetra Pak Asya, Orta Doğu ve Afrika Halkla İlişkiler Müdürü, “Gıda sistemlerinin dönüşümüne yalnızca gıda kaybı ve israfı veya gıda güvenliği perspektifinden değil, aynı zamanda iklim değişikliği ve bunun çevre üzerindeki etkileri perspektifinden de yaklaşmamız gerekiyor. Tetra Pak olarak gıda sistemlerinin sürdürülebilir dönüşümü için dört tematik alanda çalışıyoruz: ‘Sürdürülebilir süt üretimine geçişin desteklenmesi’, ‘yeni gıda kaynaklarına yönelik yenilikler’, ‘gıda kaybı ve israfının en aza indirilmesi’, ‘gıdaya erişimin artırılması sürdürülebilir ambalaj’. Bu bağlamda gıdanın her yerde erişilebilir olmasını sağlayan ve gıda israfının azaltılmasına katkı sağlayan yüksek performanslı gıda işleme teknolojileri ve paketleme çözümleri sunuyoruz. “Kendi gıda işleme süreçlerimizden kaynaklanan besin kaybını 2030 yılına kadar 2019’a kıyasla yüzde 50 azaltmayı hedefliyoruz” dedi.
Programda, Tetra Türkiye, İran, Kafkasya ve Orta Asya Sürdürülebilirlik Müdürü Volkan Aydeniz, “Sürdürülebilir Gıda Ambalajının Geleceğini Yeniden Tasarlamak: Geri Dönüşümün ve Sürdürülebilirliğin Sağlanması” başlıklı oturuma, Tetra Pak Türkiye, İran, Kafkasya ve Orta Asya Portföy Yöneticisi Merve katıldı. Gençmehmetoğlu, “Yenilikçi Ambalaj” başlıklı oturuma katıldı. “Çözümler: En İyi Uygulamalar, Sürdürülebilir Ambalaj ve Atıkları Azaltan Alternatifler” oturumuna panelist olarak katıldı.
Sektör temsilcileri görüşlerini paylaştı
Ambalaj Makineleri Derneği Lideri Saner San, Türkiye Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Lideri Yavuz Eroğlu, Gıda Fazlası Pazarlama Lideri Koray Koçer, İSTAÇ Güç Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Özgür Barışkan, Beyoğlu İlçe Tarım ve Orman Müdürü ve Beslenme Mühendisi Serap. Öztürk, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Eğitim ve Farkındalık Müdürü Hülya Çakır, Tamir Atölyesi Kurucusu Ekin Al, Esiyor Podcast CEO’su & Kurucu Ortağı Derin Altan, Kokopelli Kentte Kurucu Ortağı Yasemin Kırkağaçlıoğlu gibi daire başkanlığı temsilcileri de konuşmacı olarak yer aldı. Sempozyumdaki paneller.
Gıdayı tüm dünyada güvenli ve erişilebilir hale getirmeye kararlı olan Tetra Pak, 17 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinden 14’üne doğrudan katkıda bulunmayı hedefliyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı